گلوتن چیست؟

گلوتن چیست؟
گلوتن از خانواده‌ی پروتئین‌هاست که در غلاتی مانند گندم، چاودار، اِسپِلت (گندم آلمانی) و جو یافت می‌شود. از میان غلات گلوتن‌دار، گندم بیشتر از سایرین مصرف می‌شود. دو پروتئین اصلی موجود در گلوتن، گلوتنین و گلیادین نام دارند. گلیادین عامل اصلی بسیاری از آثار منفی بر سلامتی است. وقتی آرد با آب مخلوط می‌شود، پروتئین‌های گلوتن شبکه‌ای چسبناک تشکیل می‌دهند که از نظر استحکام شبیه چسب است. خاصیت چسب ‌مانند گلوتن باعث کشسان شدن خمیر می‌شود و به نان این قابلیت را می‌دهد تا هنگام پختن، پُف کند. گلوتن به نان بافتی قابل‌ جویدن و خوب می‌دهد.
 جالب است بدانید که نام گلوتن (glu-ten) از خاصیت چسبناکی (glue-like) خمیر مرطوب گرفته شده است.

مصرف گلوتن برای چه کسانی مضر است؟

برخی افراد ممکن است به یک رژیم غذایی بدون گلوتن نیاز داشته باشند. در ادامه به معرفی این افراد خواهیم پرداخت:

آلرژی گلوتن:

فردی که به گلوتن حساسیت داشته باشد، ممکن است پس از مصرف آن دچار درد شکم، نفخ، اسهال، یبوست، سر درد و خستگی شود. حذف این ترکیب پروتئینی از رژیم غذایی این علائم را بهبود می‌بخشد.

بیماری سلیاک:

این بیماری نوعی اختلال خود ایمنی بوده که در آن عدم تحمل گلوتن به روده کوچک آسیب می‌زند. این بیماری منجر به آسیب روده کوچک، کاهش جذب مواد مغذی و درد خواهد شد، البته برخی از افراد مبتلا به بیماری سلیاک هیچ علائمی را تجربه نخواهند کرد. توجه داشته باشید که فرد مبتلا به بیماری سلیاک باید یک رژیم غذایی کاملا بدون گلوتن داشته باشد. برخی افراد نیز رژیم غذایی بدون گلوتن را به دلیل کاهش وزن یا انواع دیگر دلایل سلامتی، انتخاب می‌کنند. برخی افراد به بیماری سلیاک یا آلرژی مبتلا نیستند اما هنوز هم به این ماده واکنش منفی نشان می‌دهند که به آن حساسیت غیرسلیاکی گلوتن گفته می‌شود. این اختلال می‌تواند علائمی مانند افسردگی، اضطراب و برخی اختلالات خود ایمنی مانند تیروئیدیت هاشیموتو، بیماری‌های روماتولوژیک و پسوریازیس را با خود به همراه داشته باشد.

سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر:

سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر (IBS) یک اختلال گوارشی مرسوم است که منجر به مشکلاتی از جمله درد شکم، گرفتگی، نفخ، گاز معده و اسهال می‌شود. این سندروم، مزمن است اما بسیاری از افراد قادر هستند تا با تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی و مدیریت استرس این مشکلات را رفع کنند. ۱ درصد از افراد مبتلا به آلرژی گندم ممکن است با مصرف گلوتن به مشکلات گوارشی دچار شوند.

 

مواد غذایی فاقد گلوتن:

  • میوه‌ها
  • سبزیجات
  • گوشت
  • ماهی‌ها و غذاهای دریایی
  • محصولات لبنی
  • تخم‌مرغ
  • آجیل و دانه‌ها
  • سیب‌زمینی
  • برنج
  • ذرت
  • ارزن

مواد غذایی سرشار از این ماده:

  • انواع گندم‌ها
  • چاودار
  • جو
  • نان
  • پاستا
  • ماکارونی
  • غلات
  • ماءالشعیر
  • کیک‌ها، بیسکوییت‌ها و شیرینی‌جات
لازم به ذکر است که گندم معمولا به اکثر غذاهای فرآوری شده اضافه می‌گردد.
*همیشه هنگام خرید این محصولات، برچسب درج شده بر روی بسته بندی را به دقت بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید که حاوی گلوتن نیستند.
 

نحوه‌ی تشخیص عدم تحمل گلوتن:

 ناراحتی گوارشی رایج‌ترین نشانه‌ی عدم تحمل گلوتن است. از دیگر علائم می‌توان از کم‌خونی یا مشکل اضافه وزن نام برد. برای تشخیص علت این ناراحتی از دکتر خود بخواهید که ابتدا بیماری سلیاک را در شما بررسی کند.

دو راه برای تشخیص سلیاک وجود دارد:
آزمایش خون: آزمایش‌های خون متعددی برای بررسی وضعیت آنتی‌بادی‌ها وجود دارند. مرسوم‌ترین آنها آزمایش tTG-IgA نام دارد. اگر نتیجه‌ی این آزمایش مثبت باشد، معمولا برای اطمینان بیوپسی نیز پیشنهاد می‌شود.
بیوپسی روده‌ی کوچک: در این روش از روده‌ی کوچک نمونه‌گیری می‌شود که برای بررسی صدمات احتمالی روی آن آزمایش صورت می‌گیرد.

اگر فکر می‌کنید که سلیاک دارید، باید پیش از شروع رژیم غذایی فاقد گلوتن با دکتر خود مشورت کنید. این ساده‌ترین راه برای تشخیص درست سلیاک است.اگر به سلیاک مبتلا نیستید، بهترین راه این است که رژیم شدید فاقد گلوتن را برای چند هفته دنبال کنید که ببنید آیا علائم حساسیت به گلوتن در شما بهبود پیدا می‌کند یا خیر. سپس مجددا مصرف گلوتن را به رژیم غذایی خود بازگردانید تا ببنید که آیا علائم حساسیت بازمی‌گردد. اگر علائم به واسطه‌ی رژیم غذایی فاقد گلوتن بهبود پیدا نکردند و وقتی دوباره گلوتن مصرف کردید، بدتر نشدند، عامل حساسیت به احتمال فراوان چیزی غیر از گلوتن است.

 

ویژگی نی طعم دهنده شیر میلکی مجیک:

یکی از ویژگی های نی طعم دهنده شیر میلکی مجیک این است که فاقد اسانس، مواد نگهدارنده، گلوتن و هر گونه ماده غیرطبیعی بوده و محصولی کاملا طبیعی و سالم می باشد که همه گروه های سنی با هر نوع ذائقه و سلیقه ای می توانند به راحتی و با آرامش از آن برای نوشیدن شیر استفاده نموده و لذت ببرند.